Gestopt met roken

Ik ben nu bijna een maand gestopt met roken.

Ik rookte 15 jaar, (vaak) meer dan een pakje per dag!

Dat kan niet anders dan dat je daar last van hebt.

 

 

De nadelen van roken? Heb je even?Gestopt-met-roken

 • De afhankelijkheid van de sigaretten
 • Je mag nergens meer roken
 • Je stinkt de hele dag door
 • Het kost gigantisch veel geld
 • Je komt eigenlijk voortdurend adem tekort
 • Je hebt een doorlopende rokershoest
 • Het is superslecht voor je gezondheid
 • Je krijgt er een grauwe en onregelmatige huid van

Maar, het is toch zo verdomd lekker. Mijn beste vriendje!
Dat gevoel kan zo sterk zijn dat het alle nadelen doet vervagen.

Roken geeft een gevoel van geborgenheid, veiligheid.
Dit klinkt gek, maar full time rokers zullen begrijpen wat ik bedoel.

Maar juist deze afhankelijkheid en identificatie met het roken wilde ik van af.

Stoppen met roken past ook helemaal bij de ontwikkeling die ik de afgelopen maanden heb doorgemaakt. Het loskomen van mijn verleden en de afhankelijkheid van andere mensen.

Het was dus hoog tijd om te stoppen met roken!

De voordelen van stoppen met roken?

Tja, het opnoemen van de nadelen is heel makkelijk. En als je rookt ervaar je dit ook als nadelen. Maar het stomme is, heb ik gemerkt in de afgelopen maand, de nadelen voelen niet meteen ook als voordelen als je gestopt bent.

Van de nadelen had ik dus heel veel last, maar van de voordelen merk ik nog weinig (ja, behalve dus dat ik geen last meer heb van de lichamelijke nadelen:-)).

Toch weet ik het heel goed vol te houden. Omdat ik zeker weet dat het moment komt dat ik me geen roker meer voel en psychisch niet meer dagelijks verlang naar een peukje. En dan de voordelen ga ervaren.

Even volhouden dus!

Zo zie je maar dat stoppen met roken echt een keuze is en alles te maken heeft met wilskracht. Want de lichamelijke behoefte aan nicotine is na een paar dagen al over.

Als je maar genoeg motivatie hebt om te stoppen met roken dan lukt het je!

Stoppen met roken tips

 • Heb heel helder voor jezelf waarom je wilt stoppen met roken, zodat je jezelf daar elke keer weer aan kunt herinneren als je een moeilijk moment hebt (en die zijn er vaak in het begin!).
 • Gebruik hulpmiddelen als je geen lichamelijk ongemakken wilt ervaren (maar denk er om dat hulpmiddelen bijna altijd alleen de fysieke behoefte ondersteunen).
 • Neem elke keer als je behoefte denkt te hebben aan een sigaret een slokje water. Zorg dus dat je altijd een flesje water bij je hebt.
 • Wees je bewust van je verslaving en hoe deze zichzelf wil blijven voeden. Wat ik hier mee bedoel is, elke gedachte die in je opkomt:‘toen ik rookte was alles veel gezelliger’, ‘het leven is saai zonder sigaretten’ is geen realistische gedachte. Als je even stil staat bij die gedachte dan realiseer je je ook dat het nergens op slaat wat je denkt. Dat is dus de verslaving aan het woord.

Jij klaar om te stoppen met roken? Doe de test

Meer tips en informatie over stoppen met roken?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


+ twee = 6

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>